Vorstbeveiliging

Bij temperaturen onder nul kunnen leidingen, tanks en vaten bevriezen waardoor ze kunnen barsten door het uitzetten van de bevroren massa. Vaak heeft dit aanzienlijke schade tot gevolg, naast waterschade kan er ook een enorme schadepost ontstaan door stilstand van bedrijfsprocessen in industriële omgevingen.

Enkel isolatie aanbrengen op leidingen, tanks en vaten die blootgesteld staan aan bevriezingsgevaar is veelal niet genoeg. Door een Raychem verwarmingskabel te installeren op de leiding en daarover isolatie te plaatsen kunnen onder andere waterleidingen, brandweeraansluitingen, opslagtanks, sprinklerleidingen en brandstofleidingen tegen bevriezing beschermd worden.

Hoe werkt vorstbeveiliging?

Door een verwarmingskabel op de leiding te plaatsen met daarover een laag thermische isolatie, kunt u ervoor zorgen dat de leiding en het medium in de leiding genoeg verwarmd zal worden zodat dit niet bevriest.

Van het merk Raychem zijn er vele mogelijkheden om leidingen tegen bevriezing te beschermen met behulp van een zelfregelende verwarmingskabel.

Zelf-regulerend
FrostGuard

De prefab FrostGuard kabels zijn leverbaar in vaste lengtes van 2 tot 25 meter en zijn standaard voorzien van 2 meter voedingskabel 3 x 1,5 mm2 met schuko-stekker. Deze verwarmingskabels zijn hierdoor snel te monteren en de zelfregelende technologie van de kabel zorgt ervoor dat het ook een veilige methode is om bevriezing te voorkomen.


FrostGuard kabel


FrostGuard Installatie
Voor wie meer controle wil over de leidingtemperatuur en een energie-efficiënter systeem wenst, is er het FrostGuard-Eco thermostaat. Dit thermostaat is eenvoudig in te stellen en kan direct in het stopcontact gestoken worden.

FrostGuard Eco InstallatieXL-Trace

De vaste lengtes van de prefab FrostGuard kabels kunnen in sommige situaties een beperking zijn. Zo kan het zijn dat u een verwarmingscircuit langer dan 25 meter wilt maken eventueel voorzien van aftakkingen of dat u meer verwarmingsvermogen nodig heeft.

XL-Trace kabelsVoor deze situaties is er XL-Trace, een serie van rookarme en halogeenvrije (LSZH) verwarmingskabels met verschillende vermogens (10, 15, 26 en 31 W/m). XL-Trace is op haspel te bestellen en kan op locatie op maat geknipt worden, wat u tijdens de montage veel meer flexibiliteit geeft. De aansluiting naar een koude draad en eindafwerking van deze kabels gebeurt met het RayClic snel aansluitsysteem.

Ook voor XL-Trace zijn er mogelijkheden om meer controle te krijgen over het verwarmingscircuit, dit kunt u bijvoorbeeld doen met een RAYSTAT V5 thermostaat. Dit thermostaat kan zowel als leiding- en omgevingsthermostaat gebruikt worden en is voorzien van een alarmcontact voor een terugmelding naar het GBS. Heeft u meerdere verwarmingscircuits, dan kan een centrale regeling met een regelpaneel zoals de SBS-R-FP-6x16A een interessante optie zijn.

XL-Trace Enkel Circuit


XL-Trace Meerdere Circuits


Industriële vorstbeveiligingsoplossingen

Zelfregelend

FrostGuard en XL-Trace zijn aanbevolen oplossingen voor de bouw en utiliteit, maar voor de industrie zijn andere oplossingen beter geschikt. De industriële kabels en componenten voldoen aan andere eisen zoals bijvoorbeeld hoge blootstellingstemperaturen, ATEX certificering en temperatuur classificatie. Een veel toegepaste kabel voor standaard vorstbeveiliging in industriële situaties is de BTV kabel, die in combinatie met de juiste componenten ook toegepast mag worden in ATEX zones. Net als de XL-Trace serie is de BTV serie ook leverbaar in verschillende vermogens (9, 16, 25 en 29 W/m). Ook is deze kabel leverbaar met een polyolefinen buitenmantel (type BTV-CR) voor reguliere toepassingen en een fluorpolymeer buitenmantel (type BTV-CT) voor omgevingen met mogelijke blootstelling aan organische corrosieve oplossingen.

Detail BTV kabels


BTV voorbeeld

Ook met industriële oplossingen is het mogelijk om een thermostaat zoals de ETS-05-L2-E te gebruiken voor de efficiënte aansturing van het circuit.

ETS-05 voorbeeldSeriële polymeer geïsoleerde (PI) constant vermogen kabels

Voor lange leiding lengtes van meer dan 300 meter heeft Pentair zeer recent de XPI-F constant vermogen kabels op de markt gebracht. Deze kostentechnisch interessante verwarmingskabels hebben een ronde, dunne en flexibele bouwvorm en zijn in diverse weerstanden leverbaar. In combinatie met de juiste componenten is het ook mogelijk deze XPI-F circuits te gebruiken in ATEX zones.

Gezien de beperkingen die XPI-F kabels kennen met betrekking tot de montage ervan is het gebruik van XPI-F kabels enkel geadviseerd voor zeer lange leiding- of circuitlengtes.

XPI Voorbeeld
Welke verwarmingskabel is geschikt voor mijn toepassing?

Bij de keuze van de verwarmingskabel is niet alleen de toepassing (bouw/utiliteit of industrie) belangrijk, maar ook de gegevens van de situatie spelen een grote rol in de keuze voor het juiste product. Variabelen als omgevings- en mediumtemperaturen, het leiding- en isolatietype en de isolatiedikte zijn belangrijke factoren die in grote mate bepalen welke oplossingen in uw situatie mogelijk zijn.

TC-E kan op basis van door u opgegeven gegevens een onderbouwd en betrouwbaar advies maken van de meest geschikte oplossing(en) voor uw situatie.

Bestellen

Alle in dit artikel genoemde oplossingen en producten zijn direct te bestellen via TC-E. 
Voor het plaatsen van een bestelling bel +31-183-201088 of stuur een email naar sales@tc-e.nl

TC-E is een geautoriseerd specialistisch distributeur voor nVent RAYCHEM heat tracing oplossingen.

+31 (0)183 - 201088
sales@tc-e.nl