Behoud van procestemperaturen

Bij veel industriële processen is het belangrijk dat het medium dat door een leiding loopt of in een tank is opgeslagen op een specifieke temperatuur behouden blijft. Veelal is het juiste temperatuurbehoud van het medium belangrijk om te voorkomen dat er veranderingen optreden in de viscositeit van het medium. Een goed voorbeeld hiervan is chocolade die door een leiding loopt in een voedingsmiddelen fabriek. De chocolade mag niet te veel afkoelen, want dan kan het medium stollen, met stilstand van het proces tot gevolg. Echter is het ook belangrijk dat het medium ook niet verbrand door een te hoge opwarming. Door het bevestigen van een of meerdere verwarmingskabels of elementen op de leiding of tank is het mogelijk om het medium op de gewenste temperatuur te houden en dit ook continue te controleren. 

Thermon heeft diverse verwarmingskabels en bijbehorende componenten ontwikkeld voor toepassing in industriële processen. Afhankelijk van de gewenste temperatuur en de opstelling van het proces kan er bepaald worden wat het te compenseren warmteverlies is. Op basis van het warmteverlies zal er een kabel of element geselecteerd worden dat het warmteverlies voldoende kan compenseren, zodat er geen of minimale veranderingen in de viscositeit optreden. 

Voor het behoud van procestemperaturen zijn alle industriële verwarmingskabels zoals de BSX, RSX, HTSX en KSX serie geschikt. Het is echter niet zo dat iedere kabel voor iedere situatie geschikt is. De verschillende series hebben afwijkende eigenschappen wanneer het gaat om blootstellingstemperatuur, chemische bestendigheid, vermogensafgifte en maximale circuitlengte. Op basis van door de klant aangeleverde parameters waaronder de leidingdiameter, gewenste temperatuur, omgevingstemperaturen en isolatie kunnen wij een passend advies maken.

Voor behoud van hoge procestemperaturen is het ook mogelijk een mineraal geïsoleerd verwarmingselement te laten ontwikkelen. Deze elementen worden per situatie ontwikkeld en kunnen tijdens de montage niet meer aangepast worden. Het veranderen van de lengte van het element zal altijd resulteren in een afwijkende vermogensafgifte. 

Controle en regeling
Om ervoor te zorgen dat het proces op de juiste temperatuur behouden blijft is het belangrijk dat er een temperatuurregeling aanwezig is. Hiervoor heeft Raychem een lijn van diverse thermostaten en temperatuurregelaars die zorgen voor een efficiënte aansturing van het verwarmingscircuit en het behoud van de juiste temperatuur. De thermostaten en temperatuurregelaars hebben onderling onder andere verschillen in instelbereik, geschiktheid voor explosiegevaarlijke omgevingen, nauwkeurigheid en mogelijkheden voor storingsmeldingen.

Meer informatie?

Wilt u weten welk verwarmingssysteem uw medium op de gewenste temperatuur kan houden?
Neem dan contact met ons op. Wij maken graag een passend advies voor u.

+31 (0)183 - 201088
sales@tc-e.nl